Tässä kahden päivän päästä tulee täyteen tasan puoli vuotta siitä, kun päädyin takaisin koulunpenkille ja olen erittäin tyytyväinen siihen, että täällä ollaan. Aivan pian on aika taas hakea korkeakouluihin ja sen kunniaksi esittelen tässä postauksessa miksi Alankomaat on hyvä paikka opiskella, ja mitä koulussani oikeastaan puuhaillaan. Tekstistä tulee varmasti hieman pitkähkö, mutta toivottavasti se myös auttaa niitä jotka ehkä ovat miettineet opiskelua ulkomailla.
Opintojen rahoitus
Ensimmäinen asia joka varmasti monen tulevan opiskelijan mieltä vaivaa on opintojen rahoitus. Minullakin se vaivasi mieltä kyllä, mutta onneksi Alankomaiden opintomaksut ovat kuitenkin Euroopan tasolla aika matalat. Kela (ainakin vielä viime syksynä) tukee ulkomaille lähtevää opiskelijaa tosi hyvin, paremmin jopa kuin Suomeen jäävää.
Opintotukea ja asumislisää tulee saamaan yhteensä sen melkein 550e kuukausi (lukuvuosi 2015-2016) ja tämän päälle olen itse ainakin päättänyt ottaa täyden opintolainan. Tästä lainastahan minä en todellakaan ole käyttänyt kaikkea ja paljon on säästössä, mutta silti laina se on. Jos päätät opintosi ajoissa Kela voi kuitenkin korvata 40% lainastasi.
Minua ei koskaan pelottanut lainan otto. Halusin viimeinkin tavoitella unelmiani ja päätin, että murehdin tästä lainasta sitten, kun täytyy. Ehkä tämä kuulostaa tyhmältä, mutta minä en ole oikeasti ollenkaan huolissani.
Hollannissa lukukausi suomalaiselle maksaa n. 2000e per vuosi, jonka voi maksaa joko kerralla tai erissä.
(Päivitys: lukuvuodesta 2018 alkaen ensimmäisen vuoden opiskelijalle opiskelu maksaa vain puolet täydestä hinnasta)
Hollannissa ruoka ja muut tarvikkeet ovat paljon halvempia kuin Suomessa, mutta asunto saattaa maksaa taas vastaavasti enemmän. Minä kuitenkin omasta vapaasta tahdostani teen silloin tällöin lastenvahtikeikkaa tai muuta työtä, jolla saa vähän lisää euroja taskuun.
Päivitys: Koulukirjat maksavat Alankomaissa Suomen lailla paljon. Onneksi ainakin minun koulussani suurin osa kirjoista löytyi helposti pdf-versioita, eikä sitten niitä kaikkia kirjoja loppupeleissä tarvinnut muutenkaan ollenkaan. Koko opintojeni aikana käytin vain muutaman satasen koulukirjoihin.
Hakemisen helppous
Hollannissa vain erittäin harvoissa oppilaitoksissa on viralliset pääsykokeet. Suurin osa menee sillä periaatteella, että jos sinulla on päättötodistus toiselta asteelta, ja varaa maksaa opinnot, olet sisällä. Hollannissa kaikki ovat tervetulleita opiskelemaan sitä mitä haluavat, mutta kikka onkin siinä, että sinun tulee saada tietyn verran opintopisteitä ensimmäisen vuoden aikana, tai muuten lennät koulusta pihalle. Tosin tätä ei tarvitse stressata, sillä nämä pisteet saa kyllä aika helposti kasaan. Tämä hakemisen helppous oli kuitenkin yksi erittäin suuri tekijä, miksi jäin Hollantiin opiskelemaan. Halusin oikeasti heti kouluun, enkä kokeilla monta vuotta peräkkäin Suomessa onneani.
|
Oma hakemukseni jonka laitoin eteenpäin reilu vuosi sitten :) |
International Communication&media linja (nykyinen Creative Business)
Lukuvuosi ja koulujärjestelmä
Opintolinjani on erittäin monipuolinen ja tavallaan aika yllättävä kurssimielessä, sillä me opimme koulussa paljon kattavampaa aihealuetta, kuin olisin kuvitellut. Hollannin koulujärjestelmä on hieman samankaltainen kuin Suomessa, tosin mielestäni paljon intensiivisempi. Lomia täällä on paljon vähemmän ja vuosi on pistetty todella rankkoihin kymmenen viikon jaksoihin. Nämä jaksot toimivat teoriassa näin: ensimmäiset 7 viikkoa käyt oppitunneilla (tosin ei ole pakko, mutta erittäin suositeltavaa) ja samaan aikaan teet ryhmäprojekteja ja muita hommia. Viikolla 8 sinun tulee palauttaa kaikki ryhmäprojektit ja viikolla 9 on koe liittyen tiettyyn aihealueeseen. Viikko 10 on lomaviikko.
Tämä kymmenen viikon järjestelmä ei ehkä ole oppimisen tai mielenterveyden kannalta se paras, koska ihmiset alkavat helposti stressaamaan jo viikolla 3. Viikkojen vieriessä stressitaso nousee samaa vauhtia, jonka vuoksi sitten viikoilla 7-9 oppilaat ovat aika hysteerisessä tilassa. Tästä kuitenkin selviää, ja ainakin tällä systeemillä oppii lyhyessä ajassa erittäin paljon.
Joululomat ja kesälomat pidetään samaan tyyliin kuin Suomen peruskouluissa ja lukioissa, tosin kesäloma alkaa vasta kesäkuun puolen välin tienoilla. Hollannissa yleensä koulut loppuu siinä heinäkuun vaihteessa, mutta koska meidän koululla ei ole mitään erityisiä hiihtolomia sun muita, meillä lomat alkaakin jo kesäkuussa ja päättyy sitten elo/syyskuun vaihteessa.
Oppiaineet
Mainitsinkin jo aiemmin, että opimme yllättävän kattavasti eri aineita. Vielä minulla ei oikein ole hajuakaan mitä tulemme oppimaan ensi vuonna, mutta kuulemma aika paljon markkinointia ja teoriaa. Kerron kuitenkin jakso kerrallaan mitäs kaikkea me olemmekaan tehneet tähän mennessä.
1. Jakso:
Ensimmäinen jakso oli aika teoria painotteinen. Kävimme läpi kuluttajapsykologiaa, mutta ylläripylläri tämähän olikin aivan älyttömän mielenkiintoista. Meidän ryhmäprojektinamme meidän piti suunnitella uusi keksintö ja tehdä siitä sitten raportti miten me myisimme sitä jne. Me myös teimme projektin monimuotoisuudesta ihmisten kesken, eli suomeksi; valitsimme haluamamme näkökulman (esim meidän ryhmä valitsi valkoiset naiset asumassa Etelä-Afrikassa) ja teimme siitä tutkielman. Tämän lisäksi me myös teoriassa suunnittelimme festivaalin. Ensimmäinen jakso oli todella todella täynnä työtä, mutta tykkäsin siitä kuitenkin paljon.
2. Jakso:
Ihan lemppari!! Olen itse enemmän käsillä taitaja ja siksi rakastin tätä jaksoa, sillä me teimme ryhmäprojektina nettilehden ja sitten itsenäisesti meidän tuli rakentaa nettisivut, sekä kirjoittaa omavalintainen artikkeli. Tämän lisäksi meidän piti myös tehdä jokin tylsähkö raportti mediahistoriasta mutta sen teki nopeasti parissa päivässä. Tämän jakson ideana oli oppia suunnittelemaan ja muokkaamaan kuvia ja minähän aivan rakastuin tähän. Pystyin uppoutumaan kuvamuokkaukseen tunteja ja tunteja.
3. Jakso:
Tämä nykyinen jakso on myös aivan ihana! Meidän tulee kirjoittaa käsikirjoitukset kahdelle videolle, jotka tulemme itse kuvaamaan (isoilla kameroilla!) ja tämän jälkeen editoimaan. Olemme nyt viisi viikkoa viettäneet miettien ja visualisoiden mitähän näissä videoissa tulee tapahtumaan ja minkälaisia kuvakulmia sun muita tulemme käyttämään, ja hauskaa on ollut. Tämän lisäksi sivuun kuuluu kauheasti piirtämistä ja suunnittelemista ja raporttien kirjoittamista. Joudumme myös tekemään projektin yhtiöviestinnästä, joka vaikuttaa tosi epäselvältä, mutta eiköhän siitäkin selvitä.
4. Jakso:
Vielä en ole päässyt näin pitkälle mutta kuulemma harjoitellaan tutkimustaitoja, lasketaan tilastomatikkaa ja kaiken maailman tylsempiä juttuja, mutta kuulemma aika helppoa on.
Voin vain ja ainoastaan suositella opintojamme. Vaikka koulu ei aina osaa hoitaa hommia niin kuin pitäisi, niin tykkään opiskella täällä. En nyt ole ihan varma, mikä minusta tulee kun valmistun täältä, mutta opintojen perusteella voin olla melkein mitä vain. Minusta on ihanaa että nämä opinnot eivät sulje melkein kaikkia ovia, vaan pitää avoinna vielä monenmonta työalaa. Minusta on myös ihanaa että melkein puolet oppilaistamme tulee muualta kuin Hollannista, ja käyvät läpi ihan samoja asioita kuin sinä. Olen löytänyt niin paljon ihania ihmisiä koulustani, joita en millään vaihtaisi pois!! Yksi erittäin mukava puoli koulussamme on myös, että meillä on oikea pubi meidän koulun sisällä. Eli aina kun ärsyttää kesken koulupäivän voit vain painua alkakertaan kaljalle!