maanantai 14. marraskuuta 2016

SINTERKLAAS IS IN TOWN




Joulu minulle alkaa virallisesti tästä!! Hollannin Sinterklaas on taas matkustanut Espanjasta saakka laivalla Hollantiin ja nyt hän rantautui myös Utrechtiin saakka. Sinterklaas on mielestäni edelleen aika typerä, tai ainakin ajoitus on typerä, sillä sitä juhlistetaan jo kolme viikkoa ennen jouluaattoa, joten se syö jotenkin sitä joulun hohtoa pois. Toisaalta tämän takia joulukoristeita löytyy joka talosta jo erittäin hyvissä ajoissa ennen joulua, mikä on positiivinen asia. Mutta tietenkin joka maa omalla tyylillään, ja onhan tämä Sinterklaasin sisääntulo aika näyttävä isoine rumpuineen ja orkesterineen ja tuottaa ehkä jotain iloa myös meille hieman vanhemmille joulun rakastajille.

Tänään päivä alkoi todella tyypillisellä hollantilaisella sadesäällä, ja koska nukkumaan viime yönä pääsi vasta lähemmäs aamuyö viittä, ei herätys kymmeneltä oikein tuntunut siltä parhaimmalta. En kuitenkaan halunnut heittää päivää hukkaan joten pikaisesti suihkuun ja vaatteet päälle ja ulos sateeseen seisomaan ja odottamaan herra valkopartaa.



Kadut olivat täynnä lasten naurua ja joka toinen lapsi oli pukeutunut näyttävästi Zwarte Piet asuun, ja jopa erittäin monet olivat maalanneet naamansa teemaan kuuluen. Nykyäänhän ei katukuvassa näy ainoastaan mustaksi maalattuja kasvoja, sillä Zwarte Pietin rasistisuudesta on puhuttu jo pitkään. Ratkaisuksi tähän ongelmaan oli tuoda Sinterklaas perinteeseen myös juusto Pietit ja sun muut Pietit, jonka vuoksi naaman voi nykyään maalata ihan millä värillä tahansa. Yritin kuitenkin kuulla lasten puheita ja seurata heidän käyttäytymistään, onko tämä muutos tuottanut oikeasti ratkaisua  ongelmaan, mutta jälleen kerran tulin siihen tulokseen, että oli aivan typerää alkaa valittamaan edes koko aiheen rasistisuudesta alunperinkään, sillä ei ne lapset yhdistä Zwarte Pietiä tummaihoisiin. Jos lapsi näki jonkun toisen lapsen pitävän ainoastaan Zwarte Piet hattua päässä, kommentoi lapsi heti että "hei katso äiti, Zwarte Piet", eikä häneltä tullut mitään kommenttia että miksi hänellä on valkoiset kasvot. Eivät lapset yhdistä tätä perinnettä mitenkään ihonväriin oikeassa elämässä, Ja joka tapauksessa koko tarina Sinterklaasista on, että hän meni vapauttamaan orjat orjuudestaan ja nämä orjat halusivat seurata Sinterklaasia ja sitten heitä kutsuttiin Zwarte Pieteiksi. No oli miten oli, onhan se ihan hauskaa nähdä ihmisten kasvot maalattuna myös juustoksi.






Minä en ollut koskaan seurannut tätä paraatia Utrechtissä, ja kuten odotin, tämän paraatin koko oli kyllä valtava. Ensiksi kanaaleilla veneili monet ja monet veneet täynnä Zwarte Pietejä ja orkestereita.  Loppuhuipentuma oli tietty tämä iso vene, jossa itse Sinterklaas heilutteli lapsille. Musiikki pauhasi todella kovaa, lapset lauloivat kuorossa Sinterklaas lauluja, ja kaikki näyttivät nauttivan päivästä.




Veneosuuden jälkeen alkoi Sinterklaas paraatin seuraava osa, jolloin veneet jätetään rantaan ja Sinterklaas hyppää valkoisen hevosen selkään. Zwarte Pietit kulkevat jatkuvasti Sinterklaasin ympärillä leikkien ja hullutellen lasten kanssa. Tämä koko kulkue kulki kilometrien pitkän matkan, joten en lähtenyt siinä sateessa seuraamaan Sinterklaasia ympäri kaupunkia. Minusta kuitenkin tapahtuma oli erittäin hieno ja mielenkiintoinen, ja varmasti lapsen silmin unohtumaton kokemus.






6 kommenttia:

  1. Ihania kuvia! Mahtava nähä kuinka erilainen joulukulttuuri Hollannissa on! (:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo kyllähän he ihan jouluakin viettävät, mutta se ei ole ollenkaan yhtä näyttävä juhla kuin Suomessa. :)

      Poista
  2. Haha, kuulostaa aika mahtavalta tapahtumalta, tosin ulkonäöllisesti pidän suomalaisesta joulupukista enemmän.. :D Mulla on yks suomalainen kaveri myös Utrechtissa vaihdossa. Hassua etten oo ennen kuullu koko kaupungista ja nyt siellä asuu todistettavasti ainaki kaks suomalaista samaan aikaan! :D mut toi tapahtuma oli varmaan lasten lisäksi myös sulle unohtumaton kokemus, ei sitä joka päivä ratsastavaa 'joulupukkia' pääse näkemään!

    http://laura-linnea.blogspot.de/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta joulupukki ja joulu on muutenkin paljon kivempi kuin tämä juhla :D Tontutkin näyttää kivemmilta kuin nämä zwarte pietit koska tontut sentään pukeutuvat Jouluisesti. Mutta meitä suomalaisia on Utrechtissä todella paljon. Minun kanssa samalla luokalla on yksi suomalainen tyttö ja samalla vuosikurssilla neljä muuta ja sitten siihen päälle vielä muut vuosikurssit ja tietty ihan muut opinnot. Meitä löytyy ;D

      Poista
  3. Oih onpas mielenkiintoinen blogi ! :3 sait minusta uuden lukijan.
    http://nowimawarriorme.blogspot.fi

    VastaaPoista