keskiviikko 7. toukokuuta 2014

Outoako?

Nyt tulee vähän lisää Hollanti aiheista tekstiä tänne. Pianhan tämä koko paikka on muisto vain, eli hyvä kirjoittaa ku kaikki vielä suht tuoreessa muistissa.

 Kävin tämän vuoden aikana muutaman kerran Suomessa ja molemmilla kerroilla ihmiset olivat tosi uteliaita mitkä asiat ovat täällä erilailla. Ja joka ikinen kerta kohautin lähinnä olkapäitäni. Eihän Suomen ja Hollannin välillä ole paljon eroja loppupeleissä. Aina jälkeenpäin sitten muistin ne muutamat mielestäni todella oudot ja vähemmän oudot tavat ja nyt taidan aloittaa siitä karuimmasta päästä.

Ensimmäisen kuukauteni aikana täällä host äitini kummisetä nukkui pois. Host äitini vieraili kummisetänsä läheisten luona pariin kertaan ja viimeisen kerran jälkeen hän tuli minun luokseni ja sanoi, että näki juuri vahingossa hänen kuolleen kummisetänsä. Ihmettelin sitten tietty miten tämä oli mahdollista, sillä kuolemasta oli sentään jo melkein viikko. Host äitini kertoi, että Hollannissa on mahdollista pitää vainaja joitain päiviä esimerkiksi omassa olohuoneessa jollain pöydällä, jotta hänelle voi sitten kaikki halukkaat käydä sanomassa hyvästit. Toki tuossa on ajatusta, mutta näin henkilökohtaisesti minä en varmasti saisi yöllä tippaakaan unta jos tietäisin, että omalla olohuoneen pöydällä lepää kuollut ihminen. Ja sitten taas en tiedä haluanko, että viimeisin muisto tästä jostain ihmisestä on tämä kuollut tyhjä ruumis. Mielestäni on vain parempi muistaa vainaja sellaisena kuin hän oli elossa. Tämä tapa saa kyllä ihoni hieman kananlihalle.

Kyllä, tämä oli yksi synttärilahjoistani haha


Toinen outo tapa tuli minulle ihan täysin yllätyksenä. Olin jo muutaman kuukauden viettänyt paljon aikaa erään kaveripoikani kanssa, mutta ei me koskaan kuitenkaan seurusteltu. Luulen että kuitenkin tämän pojan vanhemmat ja muut tuttavat luulivat meidän olevan yhdessä. Kumminkin. Sain sitten eräänä päivänä kutsun kaveripoikani äidin 50v syntymäpäiville. Täällä Hollannissa on todella iso juttu, että täyttää 50. Yleensä synttärisankarille tehdään jokin iso kokoinen nukke, joka esittää tätä synttärisankaria ja sille sitten puetaan päälle joitain outoja vaatteita (ehkä synttärisankarin vaatteita?). No tämä koko nukke juttu oli jotenkin sekava. Mutta menin siis näille synttäreille ja pian vieraita alkoi valumaan sisään juhliin. Siinä minä seisoin ja katselin onnittelijoita ja sitten yks kaks siinä olikin ihmisjono minun edessä. Sitten nämä ihmiset alkoivat onnittelemaan minua, kaveripoikaani, serkkuja, kaimoja jne. Olisi ollut kyllä kiva jos joku olisi tajunnut ikuistaa hämmästyneen ilmeeni. Sain sitten myöhemmin tietää, että tässä maassa on tapana onnitella kaikkia synttärisankarin läheisiä. Ymmärrän tämän kyllä häissä, mutta että synttäreilläkin? Kaikki kaikenlisäksi puhui minulle hollanniksi ja siinä sitten yrittää sönköttää jotain kiitosta takaisin.

En mä tämmöstä ainakaan Suomessa nähnyt!


Sitten tuleekin nämä hollantilaisten pyöräilytaidot. Ei siis ole mitään ongelmaa jos pyöräilet ja samaan aikaan puhut puhelimeen, toisessa kädessä on ruokaostokset, pyörän tangolla istuu yksi lapsi, yksi roikkuu selässä ja kolmas istuu tarakalla. Kyllä hommat hoituu aina pyörällä! :D Sitten tietty yllättävän moni hollantilainen kaveri on kysynyt tosissaan osaanko minä ajaa pyörää. Ei.. vain hollantilaiset ajavat pyörillä.

Illalla pistettii teltta pystyyn tyhjälle niitylle. Aamulle herään sitten ihme hirnumiseen ja näky oli tämä!

Tervehtiminen hollannissa ei ole mitenkään super erikoista, mutta näin suomalaisille se kyllä tuottaa välillä kiusallisia tunteita. Poskisuudelma ei ole minulle koskaan ollut ongelma kunhan niitä on yksi tai maksimissaan kaksi. Mutta hollannissa niitä pitää antaa kolme! Ei kuulosta pahalta, mutta se tilanne ku olet jossain juhlissa ja et tiedä ketä suudella ja ketä ei ja sitten se itse kolmisuudelma tuntuu vaa kestävän niin ikuisuuden. muiskis muiskis ja muiskis.

Ja tietty tämä ruokavalio täällä osaa olla hieman erikoinen. Meinaan että aamupalaksi on ihan normaalia että leivän päällä on voita ja niitä ihme strösseleitä mitä me suomessa laitetaan ainoastaan kakun päälle. Ja voi sitä suurta strösseli valikoimaa! On suklaan makuisia, aniksen makuisia, hedelmäistä, marjaista, lakritsimaista, vaniljaa jne. Sitten tietty on niitä makeita levitteitä ja juustoa joka maistuu kookokselta. Okei en valita. Joskus suklaan syönti aamulla helpottaa kummasti :D

Host poikani päätti antaa minulle kortin. Onnea 50-vuotis hääpäivän johdosta.. No kiitoksia :D

1 kommentti:

  1. Mielenkiintoisia tapoja Hollannissa, en ole ennen noista kuullutkaan. Heitin blogillesi 11 kysymyksen haasteen, löydät sen täältä: http://www.lily.fi/blogit/eksyksissa-elamassa/11

    -mandy

    VastaaPoista