maanantai 5. maaliskuuta 2018

HÄMMÄSTYTTÄÄ KUMMASTUTTAA














Kohta täällä ollaan oltu jo kaksi kokonaista kuukautta, ja nautin täällä olostani kokoajan vain lisää! New York on kyllä ihmeellinen kaupunki, josta löytyy koko ajan jotain uutta nähtävää ja koettavaa. Minulla täytyy varmasti pian uudistaa tuota ensimmäisen kuukauden suosikit listaani, sillä jo nyt on tälle listalleni päässyt useampi ravintola sekä paikka jotka ovat ehdottomasti kokemisen ja näkemisen arvoisia. Minulla on nyt ollut todella mielenkiintoiset viikot takana, sillä sain viimeinkin ensimmäisen vierailijani kylään ja tämän jälkeen heti jo poikaystävänikin saapui tänne. Tämän lisäksi vielä serkkunikin sattuivat olemaan New Yorkissa, joten tuttuja on näkynyt aivan joka päivä. Ja tämän vuoksi olen jälleen kerran kävellyt niin paljon että polvenikin alkoi lonksumaan ja jalkani ovat täysin rikki. Nähtävyydet on nyt kierretty monen monta kertaa, mutta onneksi vierailijoiden takia on myös tultu käytyä uusissa uskomattomissa ravintoloissa sekä rooftop baareissa.

Tänään haluan kuitenkin listata teille asioita jotka mielestäni ovat jollain tavalla erikoisia tai yllätyksellisiä täällä New Yorkissa ja jotka ovat herättäneet hämmästystä ja mietintää.

Naiset bilettävät ilmaiseksi. Minä suomalaisena naisena olen tottunut siihen että miehet ja naiset ovat suhteellisen tasa-arvoisia kaikissa asioissa, ja oikein missään ei voi naisille eikä miehille antaa etu-oikeutta. Tämän takia olen mm. tottunut siihen että Suomessa klubeilemaan lähteminen maksaa maltaita, sekä naisena että miehenä. Ensin on sisäänpäsymaksut ja tämän päälle kaikki juomamaksut ja sitten vielä aina tulee illan päätteeksi ostettua jotain ruokaa. New Yorkissa tämä on kuitenkin aivan päälaellaan, sillä illallisen, sisäänpääsyn, juomat ja yösnäksit saa naiset täysin ilmaiseksi promotereiden kautta. Ja miehet tästä lystistä maksavat yleensä 20-50 dollaria plus joskus jopa juomat siihen päälle. Tietenkään tämä ei mielestäni mikään iso seksistinen asia ole, ja tottakai nautin ilmaisista illallisista, mutta mielestäni tämä on kuitenkin outoa.

Toinen asia joka heti sai huomioni täällä New Yorkissa on kodittomien määrä. Tottakai suurkaupungeissa on aina jonkinverran kodittomia, mutta minulle tuli täysin yllätyksenä kuinka paljon täällä kuitenkin heitä on. Yöllä metrot ovat täynnä nuokkuvia kodittomia, ja päivällä kadut ja metrot ovat täynnä räsäisen näköisiä ihmisiä kerjäämässä rahaa. Kyllähän tämä pistää miettimään miksi asiat ovat täällä tällä tavalla ja joskus kyllä huolettaa miten ihmiset voivatkaan pärjätä täällä kamalassa kylmyydessä ulkona.

Minusta on aivan uskomatonta, että niinkin pienellä saarella kuin Manhattanilla on niin monta erilaista ulkomuotoa. Manhattan on paikka jossa on monen monia asuinalueita, joista jokainen näyttää täysin omanlaiseltaan. Täällä on mm. financial district jossa kaikki on hienoa ja viimeisen päälle laitettua. Sitten on China Town jossa taas kadut on täynnä pieniä kojuja, ilmassa tuoksuu kala ja ihmisiä vilisee ympäriinsä. Tämän lisäksi on asuinalueita rikkaille, perheille, erilaisille kulttuureille ja kaiken lisäksi Manhattanilta löytyy myös paljon hienoa luontoa. Täällä on kyllä kaikkea tarjottavissa.






Minä luulin että Hollanti on se maa jossa sää voi vaihdella erittäinradikaalisti yhden vuorokauden aikana eikä sitä oudompaa paikkaa varmaan ole, mutta täytyy sanoa että New York on kyllä osoittanut vielä hurjempia säänmuutoksia mitä olen koskaan nähnyt. Otetaan esimerkiksi muutama viikko sitten lauantai yönä, kun lämpö putosi nollaan ja New York sai lumivaipan päälle. Seuraavana päivänä olikin jo paljon paljon lämpimämpää, ja heti tiistaina New Yorkiin tuli HELTEET. Parhaimmillaan hellettä oli +25 astetta, ja lumesta ei tietenkään ollut tietoakaan siinä T-paidassa paistatellessa. Täällä ei ollenkaan tiedä milloin sataa lunta, räntää, vettä tai milloin pitää varautua kesämekkoon.

Minä tiesin jo Amerikkaan lähtiessä että täällä ruokakulttuuri on erittäin kaloripitoista, ja ihmiset eivät välttämättä syö yhtä paljon kasviksia kuin me Euroopassa. Mitä en kuitenkaan osannut odottaa oli että isoista ruokakaupoista puuttuisi kasvikset lähes kokonaan! Meillä on täällä muutama kauppajätti, jotka ovat edullisia, mutta näistä kaupoista minä en kirjaimellisesti voi ostaa edes kurkkua, sillä he eivät myy sitä. Muutaman tomaatin sieltä voi ostaa, mutta yksi tomaatti maksaa yhden dollarin, joka on vihanneksesta aivan liikaa! Onneksi asun kuitenkin latino-alueella josta saan vihanneskaupoista hyviä ja halpoja vihanneksia.

Viimeisenä haluan vielä mainita ihmisten suorasanaisuudesta. Täällä minusta on hienoa että ihmiset ovat vapaasti omia itsejään, ja kertovat mielipiteensä helposti myös muille. Joskus kuitenkin olen ihmetellyt kuinka niin kovin moni ei kuitenkaan ajattele yhtään muuta kuin omaa napaansa. Useaan otteeseen esimerkiksi junassa ihmiset kiroavat ja huutavat toisilleen kun joku tulee istumaan viereen tai pyytävät liikkumaan hieman vasemmalle että pääsisi kävelemään ohi. Ihmiset eivät todellakaan pelkää ilmaista mielipiteitänsä täällä.




Ihan näin loppuun vielä ilmoitusasiaa! Näin viikon valveilla olon jälkeen olen ymmärtänyt kuinka minulla ei ole edes oikein aikaa itselleni, joten sen vuoksi blogin puolella tulee varmasti jatkossakin olemaan hiljaisempaa näin vaihtoni ajan. Yritän kuitenkin pitää teitä ajantasalla aina kuin voin! Ensi viikolla alkaa kuitenkin Spring Break, joten minä lähden myös reissuun, joten postausta tulee varmaan sitten vasta reissun jälkeen. En malta odottaa että pääsen teillekin kertomaan enemmän minne minä lähden ja mitä tekemään!


2 kommenttia:

  1. Siis miten ihania kuvia! Oot kyllä osannut vangita New Yorkin persoonan niihin :) Muita postauksia odotellessa, mutta ihan rauhassa. Itselläkin on usein vähän vapaa-aikaa eikä blogia tule päivitettyä ja tulee huono olo, mutta ei sen pitäisi niinkään olla, kun tää on ihan vapaaehtoista hauskaa hommaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos niin kovasti! ♥︎ Blogi on aina niin lähellä sydäntäni joten minusta itsestäni tuntuu niin pahalta ettei minulla oikein ole ollut aikaa nyt tälle, mutta tottakai omassa tahdissa tätä tehdään! :)

      Poista